Server

Inleiding

Een server verleent diensten aan clients.  De server is eigenlijk een uit de kluiten gewassen PC.  De server kan in desktop of tower vorm bestaan.

Dikwijls worden ze geïntegreerd in een 19” rack.  In dit geval spreken we van een fysieke server.  Met een server kan ook een softwareoplossing bedoelt worden die een dienst levert aan de client(gebruiker).  Een voorbeeld hiervan is een printserver, fileserver, mailserver, webserver,timeserver.

Meerdere van deze software servers kunnen eventueel samen op één fysieke server geïnstalleerd worden.

Virtualisatie

Door middel van virtualisatie kunnen meerdere virtuele machines op één dezelfde fysieke machine draaien.          

Voordelen :  

  • Virtuele machines zijn eigenlijk bestanden, en dus ook vrij eenvoudig te verplaatsen.  Ook een back-up maken is dus eenvoudig.
  • Virtuele machines werken als klassieke servers.
  • De virtuele machines zijn onafhankelijk van fysieke hardwarewijzigingen.

Servertoestellen

Elektromic kiest voor HP ProLiant servers.

  • ML line (Modular Line) : tower en rack server
  • DL line (Density Line) : rack mount server (1,2,4,7 of 8U configuratie)
  • BL line (Blade Line) : compact en krachtig
  • SL line (Scalable System)

De ProLiant servers zijn opgesplitst in verschillende server series, afhankelijk van de processor configuratie.(100-200-300-400-500-600-700-900 series)

Microsoft Small Business Server

Ideaal voor de kleinere of middelgrote ondernemingen.                

Windows Small Business Server 2011

Windows Small Business Server 2011 is speciaal ontworpen en geprijsd voor kleinzakelijke ondernemingen, om zo uw productiviteit te verhogen en uw data beter te beschermen. Met SBS 2011 deelt u toegang tot internet, printers en faxmachines. Daarnaast biedt SBS 2011 u veel voordelen.

Samenwerken aan documenten
Windows Small Business Server gebruikt u als centraal opslagpunt voor alle bedrijfsgegevens. U kunt  interne websites opzetten om informatie op te slaan en te delen met collega's. Ook kunt u deze sites gebruiken om samen aan documenten te werken.
 
Thuiswerken
Thuis kunt u alle bestanden openen die u op kantoor heeft opgeslagen. Daarnaast heeft u overal toegang tot uw e-mail, uw agenda en alle contacten in uw adresboek. Overal waar u verbinding heeft met het internet kunt u de programma's van kantoor gebruiken alsof ze lokaal worden uitgevoerd.

E-mail op uw mobiel ontvangen

Met Small Business Server kunt u overal uw e-mail ontvangen, via uw smartphone kunt u altijd in contact blijven met uw klanten en leveranciers. Op die manier bent u in staat om productief te blijven, zelfs wanneer u niet op kantoor bent.

Veilig toegang tot e-mail en internet

Bescherm uw bedrijfsgegevens tegen virussen en spam. In één oogopslag ziet u of alle computers over de laatste updates beschikken en of uw netwerkomgeving veilig is.

Agenda's delen met collega's

Met Small Business Server kunt u heel eenvoudig uw agenda delen en vergaderingen inplannen met collega's. Ook vanaf uw telefoon kan uw agenda automatisch worden bijgewerkt. 

Ondersteuning bedrijfstoepassingen

Met de Premium add-on voor Small Business Server wordt databasesoftware meegeleverd, hiermee kunt u bedrijfstoepassingen (bijvoorbeeld uw boekhoudsysteem) op de server installeren
Versies :

Small Business Server 2011 Standard

Windows Small Business Server 2011 Standard (SBS 2011 Standard) is speciaal ontworpen en geprijsd voor kleine bedrijven met maximaal 75 gebruikers. Het is een complete oplossing voor klanten die willen beschikken over de meest geavanceerde technologieën in een betaalbare suite. SBS 2011 Standard, dat is gebaseerd op Windows Server 2008 R2, wordt geleverd met Microsoft Exchange Server 2010 SP1, Microsoft SharePoint Foundation 2010 en Windows Server Update Services. De SBS 2011 Standard serverlicentie geeft u het recht de serversoftware te installeren en te gebruiken. Voor gebruik van Small Business Server 2011 Standard zijn ook CAL's nodig. SBS 2011 Standard bevat een serverlicentie en vijf Client Access Licenties.

Small Business Server 2011 Essentials

Small Business Server 2011 Essentials is een nieuwe, betaalbare oplossing die speciaal is ontworpen en geprijsd voor kleine bedrijven met maximaal 25 gebruikers die hun eerste server willen aanschaffen. SBS 2011 Essentials biedt technologieën van topklasse voor het maken van back-ups en het herstellen van gegevens, externe toegang, bestanden en printers delen en snelle verbinding met de cloud, in één volledig geïntegreerde oplossing.

SBS 2011 Essentials kent geen Client Access Licenties (CAL's), en kan worden gebruikt tot en met 25 gebruikers en 25 pc's. De serverlicentie - die is ingesloten bij de aankoop - geeft u het recht de serversoftware te installeren en te gebruiken.